Styrketräning för konditionsidrottare

Styrketräning för konditionsidrottare

18 mars, 2019 Av Av minprestation

Vilken typ av styrketräning ska du som konditionsidrottare lägga tid på?

Bildresultat för mo farah strength training

Mo Farah Styrketränar Foto:Sweat Elite

 

Balans och god bålstabilitet är en förutsättning för att kunna få ut största möjliga kraft från våra muskler. Men hur ska vi träna för att skapa just kraft. Forskning som har gjort pekar på att konditionsidrottare inom löpning, längdskidåkning och cykel har mycket att vinna på att lägga till TUNG styrketräning i sin träningsplanering.

Med tung styrketräning, med målet att bygga starkare muskler. Inte större muskler. Så förbättrar man följande delar:

 • Förbättrad rörelse-ekonomi
 • Förbättrad anaerob kapacitet
 • Förbättrad laktattröskelnivå
 • Förbättrad maximal styrka
 • Förbättrad maximal speed
 • Förbättrad uthållighetsprestation
 • Förbättrad kraftutveckling
 • Fördröjd tid till utmattning

Alltså, god styrka i förhållande till kroppsvikt ger stor effekt vid konditionsidrotter. Det är att rekommendera att pussla in 1-2 maxstyrka-pass i sin träningsplan för utveckling som konditionsidrottare.

 • Vid tung styrketräning sker också en neurologisk anpassning dvs musklerna lär sig att rekrytera fler muskelfibrer.
 • Vid aerobt arbete kommer du arbeta längre ifrån din maximala “Peak Power” om du ökar din mängd muskelfibrer, som du kan göra vid tung styrketräning.
 • Har du tränat tung styrketräning och utvecklat antalet muskelfibrer du kan rekrytera, så kommer du troligtvis ha fräscha muskelfibrer att koppla på längre in i ditt lopp eller din prestation. Du har så att säga ett högre tak och mer att gå på när farten ska ökas.
 • Vid tung styrketräning kommer du att kunna utveckla mer kraft i starten av din rörelse genom ett högre “Peak Power” från din muskelutveckling och kraft. Du kommer kunna skapa mer kraft som tar dig framåt oavsett om det gäller löpning, skidåkning eller cykling.

För den som vill fördjupa sig i artikeln, hittar den här.

styrketraning.lopning