Coxa Carry  – Recension

Coxa Carry – Recension

3 juni, 2018 Av Av minprestation

Coxa Carry är en svensk produkt som specialiserat sig på ryggsäckar. Ryggsäckar som är ämnade för cykling, längdskidåkning, vandring, löpning etc.

Coxas idé bygger på att optimera rörelsefriheten och har placerat vikten på höfterna istället för att placera vikten axlarna. Vilket ska göra axlarna och överkroppen mer rörlig vid aktiviteter, såsom just längdskidåkning, löpning och cykel.

Idag har Coxa modellerna M10, R5 och M18. Påväg är också R2. Siffran i modellnamnet står för antalet liter ryggsäcken tar upp. I sitt sortiment har Coxa även regnskydd, vätskesystem, meshficka, framficka, soft flask och rengöringskit.

De mindre modellerna är tänkta för tävling och träning där man vill ta sig snabbt fram med de mest nödvändiga prylarna samt nutrition som dryck (sportdryck, vattten etc.). Medan M18 till exempel är tänkt för cykelpendlaren som vill ha med sig dator och andra jobbprylar. Behöver man ha med sig tunga saker, kan det vara värt att tänka en extra gång var man vill placera vikten för undvika slitage på tex. axlar.

Coxa R5

Coxa R5

Coxa M10

Coxa M10

 

Coxa M18

Coxa M18

Min Prestation har testat Coxa R5 med tillhörande vätskesystem. Vätskesystemet tar 2 liter och finns både med och utan vadderad slang. Vi har använt den både vid skidåkning, löpning och cykel.

Storlek
Ryggsäcken rymmer det man vill ha med sig under en träningstur på 2-5 timmar. Till exempel vätska (2 liter), förstärkningsplagg, telefon och extra energi i form av bars mm. Just dessa saker vill man och ska man ha med på till exempel lopp som Nattvasan där ryggsäck med extra utrustning är obligatoriskt.

Ryggsäcken har också flera fack, så att man kan sortera och hålla koll på sin utrustning. Små som stora fack.

Funktion
Man kan inte annat säga än att Ryggsäcken sitter som ett smäck. Den har många justeringsmöjligheter så du man kan spänna åt ryggsäcken på det vis du önskar. Vätskesystemet vill vi ge ett extra plus(+) då du kan stänga igen munstycket, tidigare har vi testat vätskesystem som läcker vätska. Vätskesystemet slang är inte heller i vägen, har du en isolerad slang kan du fästa den på kardborrebandet på framsidan.

Utseende
Coxas ryggsäckar är stilrena och fräscha. R5 har tex oranget inslag och en lampa på inbyggt på ryggsäcken, för att kunna synas  längs vägar. R2 kommer i både som ett grönt och ett orange alternativ.

Kommentar
Ibland glömmer man nästan bort att man har Coxas Ryggsäck på ryggen. Så bra sitter den. Att man dessutom tänker på trafiksäkerhet med lampor och färger är ett plus(+). En bra “livförsäkring” om man vistas på vägar, speciellt skymmande höstkvällar. Coxa är även ett självklart val vid tävlingar som Nattvasan och Birkerbeinerrennet i Norge. Stora delar av eliten inom långloppsskidåkning väljer att köra med Ryggsäcken tex svenska Lager 157. Det är relativt lätt att ställa in remmar osv på Ryggsäcken, men du bör sätta av några minuter för det innan dit första pass. Det kan hända att du vill korta av spännena en aning. Coxa har även tänkt till vad gäller kvinnor, dem slipper ha ryggsäcksband som trycker över brösten. Coxas idé är att trycket inte ska hamna där och remmarna fästs vid bröstbenet.

Du kan läsa mer om Coxa Carry på deras hemsida.